Novosti i događanja

Svibanjski rekord ‘svih vremena’

Raste izvoz: u tvornici “Sv. Juraj” u Sućurcu prošloga mjeseca proizvedeno 97.016 tona klinkera

U svibnju ove godine CEMEX-ova tvornica Sv. Juraj proizvela je najveću mjesečnu količinu klinkera u 102 godine dugoj povijesti svog rada. Proizvedeno je 97.016 tona klinkera i postignut učinak peći od čak 101,6 posto, što znači da je proizvodni process bio stabilan. Stabilnost proizvodnog procesa osiguravaju kvaliteta sirovine (ulaznih materijala) te goriva, kao i predanost radnika u pogonu.

Druga važna informacija iz pogona CEMEX-a jest da danas punim kapacitetom rade obje tvornice, “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo”. Recesija, ponajviše u dijelu u kojemu je zahvatila građevinski sektor, proteklih je godina ostavljala traga i na potrebe za cementom pa je tvornica “Sv. Kajo” u 2012. i 2013. godini radila ukupno dva mjeseca.
Građevinski sektor u Hrvatskoj još uvijek nije našao izlaz iz posvemašnje krize, pa je domaća potrošnja cementa već sedmu godinu za redom u padu i do danas se smanjila za više od 50 posto.

U CEMEX-u su se stoga okrenuli izvozu i prošle godine ostvarili povećanje za više od 60 posto u usporedbi s 2012. godinom. Time su uspjeli pokriti veći dio fiksnih troškova i osigurati rad obiju tvornica. Više od polovine ukupnih količina cementa iz Solina i Kaštela plasirane su na tržište Mediterana, odnosno zemlje poput Libije, Izraela, Egipta, Italije. Zajedno s regionalnim tržištima, odnosno s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, na izvoz ovoga trenutka otpada otprilike 75 posto proizvodnje.

U CEMEX-u su ojačali poslovanje u proizvodnji i ponudi betona. Tržištu su, naime, ponudili paletu novih proizvoda: dekorativni beton, izgradnju betonskih kolnika te niskoenergetskih kuća.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved