Static Image
Novosti i događanja

Split domaćin godišnje konferencije Europskog savjetodavnog povjerenstva


Kaštel Sućurac, 23. rujna 2014. – Split je 23. i 24. rujna domaćin godišnje konferencije CEMEX-ovog Europskog savjetodavnog povjerenstva, tijela koje okuplja predstavnike tvrtkinih europskih podružnica i njihovih socijalnih partnera s ciljem ostvarivanja radničke participacije i socijalnog dijaloga. Na konferenciji će sudjelovati više od trideset sudionika iz jedanaest europskih zemalja.

Predstavnici poslodavaca i radnika Velike Britanije, Španjolske, Njemačke, Francuske, Poljske, Švicarske, Latvije, Češke i drugih zemalja, dva dana će razgovarati gospodarskim i financijskim pokazateljima, investicijskim planovima, stanju i kretanju u zapošljavanju, promjenama u organizacijama i strukturama poslovanja, kolektivnom pregovaranju, zaštiti na radu te drugim temama od važnosti za grupu.

Europsko savjetodavno povjerenstvo je tijelo sastavljeno od predstavnika zaposlenika, odnosno socijalnih partnera te predstavnika poslodavca, odnosno rukovoditelja tvrtki. Broj sudionika ovisi o veličini poduzeća, pa tako zemlje s manje od 100 zaposlenih nemaju predstavnike, one s do 500 zaposlenih imaju jednog, do 1.500 dva, itd. Hrvatska je po ulasku u Europsku uniju dobila svog prvog predstavnika, Mladena Radića, predsjednika Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa, koji je prošle godine sudjelovao na konferenciji Europskog savjetodavnog povjerenstva u Pragu.

Od kad je kompanija osnovala Europsko savjetodavno povjerenstvo 1996. godine, sukladno europskoj Direktivi (94/45/EC) o nužnosti uspostavljanja europskih radničkih vijeća, ono se jednom godišnje sastajalo u Londonu, a od sredine prošlog desetljeća godišnji se sastanak Europskog povjerenstva za savjetovanje održava i u drugim europskim gradovima poput Düsseldorfa, Madrida, Pariza, Budimpešte, Varšave, Praga te, konačno ove godine, Splita.

Europska radnička vijeća radničkim predstavnicima iz europskih zemalja u multinacionalnim tvrtkama omogućavaju direktnu komunikaciju s vrhom rukovodstva tvrtke. Ona također osiguravaju da radnici u različitim državama dobivaju iste informacije o transnacionalnim politikama i planovima. Naposljetku, predstavnicima radnika u sindikatima i nacionalnim radničkim vijećima, europska radnička vijeća omogućavaju da se međusobno konzultiraju i razvijaju zajedničke europske odgovore na transnacionalne planove poslodavca, koje rukovodstvo onda mora uzeti u obzir prije provođenja tih planova.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved