Static Image
Novosti i događanja

Proglašeni pobjednici natječaja CEMEX student ARH 2013


Početkom rujna, CEMEX Hrvatska raspisala je natječaj CEMEX student ARH 2013. Na sudjelovanje su pozvani svi studenti arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj.

U okviru natječaja studenti su se suočili s praktičnim zadatkom koji je sličan onima koji ih očekuju u profesionalnoj karijeri. Radove studenata ocjenio je nezavisni, volonterski ocjenjivački odbor sastavljen od relevantnih stručnjaka:  
  • Marin Binički, dipl.ing.arh. - Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 
  • Renato Rajzer, struč.spec.ing.aedif.; mag.ing.geoing. - Institut IGH d.d. Zagreb 
  • Dujmo Žižić, dipl.ing.arh. - Fakulet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu

Zadatak studenata arhitekture bio je izrada Idejnog rješenja paviljona – s plažnim servisnim sadržajima. Zadatak je proizašao iz potrebe da se ispitaju mogućnosti organiziranja plažnih servisnih sadržaja u paviljonima – modulima koji će funkcionirati kao standard usluge kupačima i posjetiteljima prilagođen njihovim potrebama. Idejno rješenje trebalo je sadržavati tlocrte, presjeke, 3D vizualizacije, tehnički opis i obrazloženje. Zadatkom je bilo određeno da paviljon mora biti projektiran tako da je glavni materijal koji se koristi beton. Rješenje mora biti takvo da se, u što je moguće većoj mjeri, iskoriste sve prednosti betona kao što su njegova čvrstoća, trajnost, robusnost, plastičnost i slično.

U roku koji je određen pravilima pristiglo je dvadeset detaljno razrađenih idejnih rješenja. Pristigli radovi su prikazani na Danim ORISa – događaju koji je u Zagrebu 19. i 20. listopada okupio 1.800 arhitekata i srodnih stručnjaka iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Prvog dana okupljanja stručni ocjenjivački odbor proglasio je pobjednika: zagrebačke studentice arhitekture, Iva Gotovac i Iva Radošević, prema sudu ocjenjivačkog odbora najbolje su zadovoljile postavljene kriterije te im je uručen nagradni ček na iznos od 5.000 kuna. „Punktiraj plažu koristi elegantne i jednostavne elemente, fleksibilno je i nudi različite pojavnosti rješenja. Nenametljivo transparentno rješenje koje ne opterećuje prostor, a nudi sve potrebne sadržaje.” – opisao je pobjednički rad arhitekt Marin Binički, član odbora.

Još jedan par studenata, Marija Čelar i Matija Veleglavac, dobio je posebnu pohvalu jer je svojim radom impresionirao odbor. Beton+Bivak elegantnom razradom rješenja čini da “već viđeno” dobije sasvim jednu novi dimenziju.

Čestitamo pobjednicama natječaja, a sve ostale studente pozivamo da se slijedeće godine pridruže ovom projektu i sudjeluju u natječaju CEMEX student ARH 2014.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved