Static Image
Novosti i događanja

Graditeljska nagrada CEMEX obiteljskoj kući Š 2008 ZG i Dječjem vrtiću Kustošija


CEMEX Hrvatska osmi je put dodijelila Graditeljsku nagradu CEMEX za najuspješnija arhitektonska i građevinska dostignuća nastala u protekle dvije godine. Nagrađeni projekti su dva zagrebačka projekta i to Dječji vrtić Kustošija te privatna kuća Š 2008 ZG.

Kuća Š 2008 ZG pobijedila je u kategoriji Stambene građevine, dok je Dječji vrtić Kustošija proglašen najboljom građevinom u kategoriji Javne i poslovne građevine. Nažalost, u trećoj kategoriji u kojoj se uobičajeno dodjeljuje Graditeljska nagrada, kategoriji Infrastrukturne građevine, ove godine, kao i prošle, nije bilo prijavljenih projekata.

Dobitničke projekte odbrali su članovi nacionalnog Odbora nagrade, koji u tom radu djeluju dobrovoljno, bez novčane nagrade, te neovisno o organizatoru natječaja. Odbor nagrade čine dr.sc. Ante Mihanović, profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, prof. Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Nikola Bašić, također član suradnik Akademije znanosti i umjetnosti, ujedno i jedan od laureata Graditeljske nagrade CEMEX.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na 23. međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje će se u studenom održati u Meksiku. Na prijašnjim međunarodnim natjecanjima za Graditeljsku nagradu hrvatski su projekti postizali visoke plasmane i odnosili brojne nagrade.

 

Dječji vrtić Kustošija, područni Ured Vrbani III, Zagreb, dobitnik u kategoriji Javnih i poslovnih građevina

Investitor: Grad Zagreb
Arhitektonsko rješenje: PROARH TRI d.o.o., Davor Mateković, d.i.a.
Izvođač: Tehnika d.d.

Opis projekta

Dječji vrtić i jaslice - nova scenografija djetinjstva, funkcionalno je jasno koncipiran prostor ’’zaogrnut’’ u plašt puzzli u nekoliko neutralnih boja. Na isti način oblikovano je i popločenje terase i krova samo s gumenim puzzle pločama. Interijer je oblikovan i prilagođen uzrastu korisnika pa žive boje podova i zidova, stvaraju poticajno i vedro okruženje za svakodnevni boravak djece. Smireni eksterijer suprostavljen je intenzivno bojanom interijeru te stvara jedinstvenu cijelinu - izvana pripada javnom, a iznutra djeci.

Glavni ulaz u vrtić je sa šetnice na sjevernoj strani parcele, a u jaslice sa zapadne strane, s prostora parkinga ili sa šetnice. Prilaz gospodarstvu je s prometnice na južnoj strani.

U oblikovnom smislu izdvajaju se kubusi koji obuhvaćaju dječije dnevne boravke, orjentirane ka jugu, premadvorištu za igru i nastavne procese te kubuse gospodarstva, administracije i sale za više namjena orjentirane prema sjeveru. Objekt je koncipiran kao jedna sažeta izdužena forma koja se otvara prema jugu, kako bi se što više prostora oslobodilo za dječija igrališta.

Jaslice su smještene u prizemlju, a vrtić u prizemlju i katu. Kako bi se ostvarilo što više slobodnih površina za igru djece, kubus s gornjim jedinicama pomaknut je prema sjeveru, iznad gospodarstva i administracije, čime se oslobodio čitav prostor krova za boravak djece. S terase djeca centralnim stubištem silaze na prirodni teren.

Dječje jedinice su staklenim stijenama odijeljene od hodnika, stvarajaući istovremneo zatvorene, ali komunikaciji otvorene prostore.Jedinice u prizemlju imaju svjetlike, koji izbijaju na terasu prvog kata i tamo formiraju žardinjere i prostor za sjedenje.

Neovisnost kretanja i korištenja prostora osoba s invaliditetom omogućena je projektiranjem komunikacija i prostora bez fizičkih barijera. Korištenjem lijevanih podova omogućeno je izbjegavanje svih pragova ili razdjelnih profila koji bi mogli predstavljati barijere u kontinuiranom kretanju. Prizemlje i kat su povezani dizalom prilagođenim za osobe s invaliditetom, a sve ostale denivelacije u objektu su rješene i rampama propisanog nagiba.

Realizacijom ovog projekta stanovnici Vrbana III napokon su dobili dugo očekivanu kombiniranu ustanovu jaslica i vrtića . Centralna pozicija u četvrti olakšava svakodnevno korištenje, ali i stvara jednu živu jezgru u stambenom naselju. Vrtić je svijetla, ali i razigrana forma, smirenih tonaliteta, blage dinamike, jednom riječju ''osvježenje'' u naselju već viđenog.

 

Š 2008 ZG, Zagreb, dobitnik u kategoriji Stambenih građevina

Investitor: privatni
Arhitektonsko rješenje: NOINarhitekti, Nikolina Ivanović, d.i.a.
Izvođač: Šandrk d.o.o.

Opis projekta

Š 2008 ZG, obiteljska je kuća L oblika na tri etaže, omeđena s dva kamena zida. Smještena je u gornji ugao prostrane i vrlo strme parcele, djelomično potpuno ukopana, djelomično ogromnim staklenim površinama otvorene vizure na čitav grad i brdovitu šumu Jelenovac.

Najveći izazov pri realizaciji svakako je bila vrlo strma parcela s evidentiranim klizištem. Radi velikog nagiba ulaz u objekt je konceptualno postavljen na najgornjoj etaži, a čitav objekt je nizom građevinskih intervencija osiguran na padini. Veliko rasponi otvora ostvareni su isključivo primjenom betona. Čitav objekt projektiran je kroz apsolutni nisko energetski imperativ postignut arhitektonskim oblikovanjem i primjenjenom visoke tehnologije od grijanja i hlađenje objekta, geotermalno sa cijevnim registrima preko dizalica topline sa zemljanim bušotinama, recirkulacije vode skupljanjem kišnice i njenim ponovnim korištenjem za sanitarne uređaje i navodnjavanje, pripreme za fotonaponske čelije na krovu objekta, pojačane toplinske izolacije i ostalog.

Š 2008 ZG arhitektonskim je konceptom, sadržajem i oblikovanjem na globalnom nivou obiteljskih kuća visokog luksuza. Osim visoke energetske učinkovitosti i malih emisija štetnih plinova, a što bi trebao biti imperativ odnosa svih budućih objekata spram okolišu, ova obiteljska kuća svojom pozicijom u zelenilu park šume Jelenovac, orjentacijom, vizurom na čitav grad te nizom popratnih luksuznih sadržaja projektiranih u samom objektu, svojim ukućanima pruža istinku, danas toliko potrebnu oazu u urbanoj džungli.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved