Static Image
Novosti i događanja

5,5 tona maslina ubrano u CEMEX-ovim maslinicima


Kaštel Sućurac, 29. listopada 2015. – Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Linar i zaposlenici CEMEX-a ubrali su ukupno 5,5 tona maslina u rudniku i krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. Berbom je dobiveno 645 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Čak četiri tone maslina ubrano je u velikom masliniku u CEMEX-ovom rudniku, zasađenom u sklopu projekta biološke rekultivacije, dok je ostatak maslina ubran u krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. U berbu su se kao pomoć zadrugarima uključili i drugi zaposlenici CEMEX-a, kao i zaposlenici partnerskih tvrtki Navodnjavanje i Virago te članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement.

„Ulje smo nakon prerade poslali na analizu koja je pokazala da i ove godine imamo ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćemo moći ponovno predstaviti na sajmovima i manifestacijama. To nas posebno veseli jer lani nije bilo berbe zbog najezde nametnika koja je pogodila većinu maslinika u županiji, pa su izostali i naši nastupi“, rekao je Ante Grubišić, upravitelj zadruge Lintar.

Dodao je kako su dosad cjelokupne proizvedene količine ulja prodavali CEMEX-u koji je potom to ulje poklanjao svojim partnerima. Međutim, s obzirom na kontinuirano proširivanje i stasanje maslinika, nadaju se već iduću godinu određenu količinu ulja plasirati na tržište.

Ulje dobiveno od ovogodišnje berbe zadrugari će predstaviti na svim važnim domaćim maslinarskim manifestacijama poput „Noćnjaka“ i „Masline“, na kojima je Lintar već osvajao nagrade za kvalitetu i pakiranje, a sama Zadruga priznanja za promidžbu uzgoja maslina.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved