Novosti i događanja

Desetljeće kumstva Eko-školama s područja Solina i Kaštela


Kaštel Sućurac, 9. svibnja 2013. – Ravnatelji i nastavnici triju Eko-škola s područja Kaštela i Solina, čiji rad u promicanju zaštite i očuvanja okoliša CEMEX već godinama podupire, posjetili su tvrtku kako bi im predstavili projekte koje provode na raznim okolišnim poljima. 

CEMEX je već niz godina kum Eko-školama iz svoje lokalne zajednice koje svoj status iz godine u godinu potvrđuju kroz različite ekološko odgojne projekte. Tako već jedanaest godina CEMEX  svojim donacijama podupire eko-projekte solinskih osnovnih škola don Lovre Katića i Vjekoslava Paraća, dok s Osnovnom školom Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca tvrtka obilježava devetu godinu kumstva. Sve tri škole članice su Udruge Lijepa naša, koordinatora i voditelja međunarodnog Eko-projekta, čija je zadaća odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Škole u svojim projektnim zadacima, ali kroz radionice i specijalizirane grupe provode brojne ekološko – edukativne aktivnosti na području zbrinjavanja otpada, štednje vode i energije te ostalog, s nastojanjem da svojim primjerom ponašanja doprinesu zdravijoj životnoj okolini.

Međunarodne Eko-škole predstavljaju sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Škole koje ispune postavljene kriterije i brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu s oznakom Eko-škola. To prestižno priznanje dodjeljuje se na dvije godine, nakon čega slijedi prijava za obnovu statusa pri kojoj škola mora dokumentirano dokazati napredak u provedbi programa. Osnovna škola Kneza Mislava danas ima srebrni status, dok su solinske osnovne škole don Lovre Katića i Vjekoslava Paraća već osigurale svoj zlatni status. Nakon što se postigne zlatni status, rok izvještavanja za obnovu statusa se sa dvije produžava na pet godina. 

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved