Novosti i događanja

Zadrugari obrali masline u CEMEX-ovom rudniku


Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar uz pomoć članova Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement i zaposlenika CEMEX-a završila je ovogodišnju berbu u masliniku u CEMEX-ovom rudniku.

Bablje ljeto koje u Dalmaciji ne posustaje bilo je idealno za berbu u rudniku Sv. Kajo, gdje su u dobrom raspoložanju zadrugari, članovi braniteljske udruge i zaposlenici CEMEX-a, ubrali preko 4 tone maslina za preradu ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Berba je dovršena upravo u masliniku u kojem je kum Zadruge, predsjednik Republike Hrvatske ,dr. Ivo Josipović, prošlog proljeća zasadio jedno stablo masline kao simbol svoje podrške braniteljskom radu i djelovanju. Ove su godine taj maslinik zadrugari proširili za 230 novih stabala, dok su u planu i nova proširenja.

„U prošloj smo godini ubrali oko 3,3 tone maslina iz kojih smo dobili oko 400 litara ulja, dok ove godine očekujemo veće količine ove dragocijene tekućine. Dosad smo cjelokupne proizvedene količine ulja prodavali CEMEX-u koji potom to ulje poklanja svojim partnerima u raznim prigodama. Međutim, s obzirom na kontinuirano proširivanje i stasanje maslinika, nadamo se da ćemo već sljedeće godine određenu količinu ulja moći plasirati na tržište“, izjavio je upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar, Ante Grubišić.

Ulje dobiveno od ovogodišnje berbe zadrugari planiraju ponovno predstaviti na svim važnim domaćim maslinarskim manifestacijama kao što su „Noćnjak“ i „Maslina“, na kojima je Lintar već osvajao nagrade za kvalitetu i pakiranje, a sama Zadruga priznanja za promidžbu uzgoja maslina. 

                                                                                                    ***

Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar osnovana je početkom 2011. godine suradnjom tvrtke CEMEX Hrvatska i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, a od travnja 2013. djeluje uz kumstvo predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića.

Članovima udruge branitelja zadruga omogućava da korisno upotrijebe svoje slobodno vrijeme, osiguraju sredstva za vlastiti rad te da eventualnu dobit usmjere za pomoć djeci poginulih branitelja Domovinskog rata.
Zadruga se bavi proizvodnjom maslinovog ulja iz maslinika koje je tvrtka CEMEX posadila na rekultiviranim područjima svog rudnika te u okolici tvornica. CEMEX kroz ovu suradnju nastavlja raditi na rekultivaciji svojih eksploatacijskih područja te na taj način svojoj lokalnoj zajednici osigurava ljepši okoliš, a istovremeno doprinosi i očuvanju tradicije maslinarstva dalmatinskog podneblja.
Za ovaj je projekt 2011. godine tvrtka osvojila međunarodnu nagradu Stevie Award kao najbolji europski program okolišne odgovornosti.

Ovdje možete pročitati više o projektu Lintar

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved