Novosti i događanja

CEMEX: Treba otvoreno i argumentirano razgovarati o zamjenskim gorivima


Split, 11. listopada 2014. – Na konferenciji za novinare i u razgovoru s građanima na informativnom štandu na splitskoj Rivi CEMEX je još jednom potvrdio - ne gradi spalionicu otpada i ne ugrožava zdravlje ljudi. CEMEX je moderna tvornica cementa koja radi u skladu s najboljim svjetskim tehnologijama i industrijskim standardima.

U posljednje vrijeme u medijima i na društvenim mrežama neki pojedinci i skupine iznose mnoge netočne informacije o korištenju goriva iz otpada kao zamjenskog goriva u CEMEX-ovim tvornicama. Manipulirajući činjenicama neodgovorno zavaravaju i zastrašuju građane i poigravaju se njihovim emocijama. Danas su te skupine održale i prosvjed na kojemu su bile ponovljene laži, a mogle su se ponovo čuti i prijetnje i uvrede na račun CEMEX-a i njegovih zaposlenika.

Svjesni da postoje nedoumice, strahovi i brige, predstavnici CEMEX-a su, kako bi opovrgnuli optužbe i javnosti iznijeli točne informacije danas razgovarali sa zainteresiranim građanima na informativnom štandu na splitskoj Rivi.

Na konferenciji za novinare bili su prisutni i predstavnici Udruge branitelja Domovinskog rata Dalmacijacement te predstavnici Nezavisnog sindikata Dalmacijacement. Sindikalisti su istaknuli kako podržavaju poslovne odluke CEMEX-a, jer su one u skladu sa svim zakonima i propisima.

Sa željom da se otvoreno i argumentirano razgovara o zamjenskim gorivima, u CEMEX-u naglašavaju sljedeće: 

CEMEX nije i nikada neće biti spalionica otpada! CEMEX će koristiti zamjenska goriva u proizvodnji cementa, između ostalih i goriva iz otpada. Korištenje zamjenskih goriva standard je u Europskoj uniji predviđen EU direktivom o otpadu i u potpunosti je usklađeno sa zakonima Republike Hrvatske. Gorivo iz otpada je proizvod klasificiran prema hrvatskoj normi HRN EN 15359 te se koristi u skladu s jasno definiranim propisima kvalitete. U cementnoj industriji se koristi tridesetak godina, a u pojedinim zemljama EU postotak zamjene fosilnih goriva gorivom iz otpada doseže i 80 posto. U EU danas više od 300 cementara koriste ovo gorivo bez štetnih posljedica za zdravlje i okoliš.

CEMEX želi čisti okoliš i zdravi život Dalmacije i Hrvatske! Zbog toga CEMEX koristi naprednu svjetsku tehnologiju u koju je uloženo više od 900 milijuna kuna. CEMEX posjeduje sve potrebne dozvole za korištenje goriva iz otpada, a tvornica Sv. Jure je najefikasniji CEMEX-om pogon u svijetu. Emisije iz CEMEX-ovih tvornica daleko su ispod zakonski definiranih graničnih vrijednosti, a podaci o emisijama javno su dostupni na internetskim stranicama CEMEX-a i u informacijskom sustavu Agencije za zaštitu okoliša.

CEMEX koristi najbolju tehnologiju proizvodnje! Proizvodnja cementa je strogo kontrolirani proces u kojemu se točno zna što se unosi i što izlazi iz rotacijske peći, uključujući i dimnjak, za što CEMEX ima sve dozvole nadležnih tijela. Industrijska praksa pokazuje da dioksini i furani nisu problem u cementnoj industriji, jer visoke temperature i vrijeme zadržavanja plinova u peći ne dozvoljavaju nastajanje tih plinova izgaranjem. Brojna su istraživanja pokazala da cementna industrija nije značajan izvor emisije dioksina i furana. Mjerenja ovih spojeva u CEMEX-u pokazuju vrijednosti daleko ispod propisanih graničnih vrijednosti.

CEMEX želi očuvati radna mjesta i proizvodnju cementa u Kaštelanskom zaljevu! Stogodišnja tradicija proizvodnje opstat će jedino ukoliko uspijemo smanjiti naše emisije stakleničkih plinova, što je obveza koju je Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju te potpisom Kyoto protokola. Jedini način da to postignemo jest korištenje zamjenskih goriva. Tako će se sačuvati konkurentnost na domaćem i europskom tržištu i dragocjena radna mjesta. Podsjećamo vas da je Cemex višestruko nagrađivan za kvalitetu i društveno odgovorno poslovanje te da ga stručnjaci iz raznih područja smatraju jednom od jednom od najnaprednijih industrijskih tvrtki u Hrvatskoj.

CEMEX otvoreno razgovara i dalje će razgovarati o svim svojim poslovnim planovima! CEMEX se uvijek strogo držao primjene propisanih pravila, ali i onih preporuka koje nisu obvezne za industriju. Od samog početka projekta smo pozivali javnost i struku na sudjelovanje u projektu. Tako smo organizirali postupak pravovremenog uključenja javnosti u određivanje sadržaja Studije utjecaja na okoliš, što nije bila naša zakonska obveza. U više navrata smo pozivali sve zainteresirane građane te predstavnike lokalne zajednice i nevladinih udruga da u bilo koje vrijeme posjete našu tvornicu i sami se uvjere kako funkcionira naš proces proizvodnje i kako je organiziran sustav korištenja goriva iz otpada te sustavi zaštite okoliša. „Nažalost, unatoč našim mnogim pozivima, oni koji nas najglasnije napadaju u javnosti nikada nisu pokazali zanimanje da zaista vide pogone i proces proizvodnje te otvoreno i pristojno popričaju s nama. Žao nam je što ti pojedinci i skupine uporno neodgovorno iznose neistine i manipuliraju emocijama građana,“ ističu predstavnici CEMEX-a.

Svi zainteresirani građani mogu kontaktirati predstavnike CEMEX-a na adresu elektroničke pošte zamjenska.goriva@cemex.com, na besplatni telefon 0800 200 125. Vrata tvornice uvijek su otvorena svima koji žele posjetiti pogone i iz prve ruke pogledati proizvodni proces te razgovarati sa stručnjacima i radnicima. „Nazovite nas, posjetite nas – uvjerite se sami,“ poručuju iz CEMEX-a.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved