Novosti i događanja

Sanacijom opožarenih površina do zamjenskog goriva


Ovih dana počeo je postupak sanacije opožarenih površina u vlasništvu CEMEX Hrvatske koje se nalaze u sklopu eksploatacijskog polja poviše rudnika Sv. Juraj i Sv. Kajo. Radi se o području površine 15 hektara opožarenom u ljeto 2010. godine. Budući da sječu i izvlačenje opožarenih stabala, te usitnjavanje i transport do tvornice, mogu raditi samo licencirani izvođači šumskih radova, CEMEX je angažirao poduzeća koja za navedene poslove imaju licencu Hrvatskih šuma. Procjena je da će se sa površine od 15 hektara dobiti oko tisuću tona biomase koja se koristi kao zamjensko gorivo, te da će radovi biti okončani u roku od 20-ak dana.

Dozvolu za uporabu šumske biomase CEMEX Hrvatska ima, inače, od početka 2011. godine. Obrađena biomasa se doprema u novoizgrađeno postrojenje za korištenje zamjenskih goriva vrijedno 21 milijun kuna, postavljeno u tvornici Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. Postrojenje uz to obavlja i prihvat, doziranje i privremeno skladištenje drvne sječke koja se također koristi kao zamjensko gorivo u procesu proizvodnje cementa.

Dobivanje biomase kao zamjenskog goriva jedan je od dva razloga saniranja područja podno Kozjaka u vlasništvu CEMEX-a. Vlasnici opožarenih područja imaju, naime, zakonsku obvezu sanacije koju moraju ispuniti najkasnije tri godine nakon što je opožareno, a u ovom slučaju taj rok istječe ovoga ljeta. Imajući u vidu i jedan i drugi razlog, CEMEX je još prošle godine oglasio da kupuje biomasu od privatnih vlasnika i to po cijeni od 180 kuna za tonu. Odaziv je bio slab i otkupljeno je svega 30-ak tona. Poziv i dalje vrijedi, kažu u CEMEX-u i napominju da vlasnici mogu trupce u duljini najpogodnijoj za transport (od jednog do tri metra) dopremiti u pogon tvornice "10. kolovoz". Privatni vlasnici nemaju obvezu za sječu i sve ostale poslove angažirati licencirano poduzeće pa je postupak tim jednostavniji i za njih jeftiniji.
Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved