23.11.2010
Projekt CEMEX Hrvatske privukao pažnju predsjednika

Projekt proizvodnje maslinovog ulja iz saniranih područja rudnika smještenog na obroncima Kozjaka koji je pokrenula tvrtka CEMEX Hrvatska privukao je pažnju predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, koji je 15. studenog posjetio tvornicu i maslinik.

Predsjednik Uprave Trpimir Renić s članovima Uprave dočekao je Predsjednika Josipovića te ga je ukratko upoznao s djelatnošću tvrtke i njenim nastojanjima za funkcioniranjem na načelima održivog razvoja. Predsjednik Josipović posjetio je tvornicu Sv. Juraj i tom prigodom razgovarao sa zaposlenicima.

Predsjednik je izrazio najveći interes za CEMEX-ove prakse održivog razvitka pa su ga domaćini odveli da vidi rekultivirana područja rudnika koji CEMEX Hrvatska koristi za crpljenje sirovine već stotinu godina. Preko 200.000 kvadratnih metara rudnika sad je zasađeno mediteranskim raslinjem te novim maslinikom od 35.000 kvadratnih metara. Od 2009. za maslinik se brinu članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenici CEMEX-a. Nakon prve berbe u listopadu 2009., branitelji i tvrtka su se udružili kako bi proizveli djevičansko maslinovo ulje u lokalnoj uljari koje su nazvali Lintar, prema starom imenu za Kaštelanski zaljev.

Predsjednik je pokazao zanimanje za sanaciju rudnika i projekt Lintar te je proveo neko vrijeme u ugodnom razgovoru s gospodinom Renićem i zaposlenicima koji sudjeluju u obrađivanju i njegovanju maslinika.

„Ovo što sam ovdje vidio samo mogu kazati da je uspjeh jedne tvrtke koja ostvaruje dobit a uz to zapošljava nove radnike, plaća državi sve doprinose i poreze. Uz to izniman segment njihovog poslovanja odnosi se na podršku lokalnoj zajednici i na taj način Cemex je dokazao kako su odgovorna tvrtka, usudio bih se kazati, u svim pogledima poslovanja. Ono što mogu poručiti jest to da bi se i brojne druge tvrtke iz Hrvatske trebale ugledati na Cemex i slijediti pozitivno poslovanje.“ – kazao je predsjednik Josipović.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved