Static Image
Novosti i događanja

Proglašen pobjednik natječaja CEMEX student

Inovativni betonski kamin „kuća vatre“ zagrebačke studentice arhitekture, pobjedničko je rješenje natječaja CEMEX student

Kaštel Sućurac, 19. listopada 2015. – Zagrebačka studentica arhitekture Ria Tursan, originalnim arhitektonskim idejnim rješenjem kamina „kuća vatre“, pobijedila je na ovogodišnjem natječaju CEMEX student ARH. Pobjednički rad predstavljen je na Danim ORISa, tradicionalnom okupljanju arhitekata i srodnih stručnjaka iz Hrvatske i regije.

Nakon što je sredinom rujna CEMEX raspisao svoj, sad već tradicionalni, natječaj CEMEX student ARH 2015, na koji su pozvani svi studenti arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj, pristigli radovi studenata prikazani su na Danima ORISa, događaju koji je u Zagrebu 17. i 18. listopada okupio 1.800 arhitekata i srodnih stručnjaka iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Ovogodišnji zadatak studenata bio je izrada idejnog rješenja kamina, proizišlog iz potrebe ispitivanja mogućnosti organiziranja prostora za kamin prilagođenog potrebama korisnika, poput prostora za spremište potrebnih alata, drva, gradela te samog ložišta. Idejno rješenje trebalo je sadržavati tlocrte, presjeke, 3D vizualizacije, tehnički opis i obrazloženje te biti takvo da se, u što je moguće većoj mjeri, iskoriste sve prednosti betona, kao glavnog održivog materijala.

Radove studenata ocijenio je nezavisni volonterski ocjenjivački odbor u kojem su sudjelovali dr.sc. Elica Marušić iz Instituta IGH, doc. Danijel Marasović s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu te doc. Branimir Rajčić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebačka studentica arhitekture Ria Tursan, prema sudu ocjenjivačkog odbora najbolje je odgovorila na zadatak te joj je uručen nagradni ček na iznos od 5.000 kuna, dok je studentica, također zagrebačke arhitekture, Marta Rižana Romić, dobila posebnu pohvalu odbora za visoki tehnički standard razrade detalja idejnog rješenja kamina.

„Rad se odmiče od zadanosti teme oblikujući mjesto i prostor, naglašavajući pri tom simbolički i društveni karakter vatre. Moguće je, a za ovu temu i raspisivača zanimljivo, da je autorica isti rad promislila u mjerilu namještaja ili manjem”, opisao je pobjednički projekt član odbora natječaja arhitekt Branimir Rajčić.

„Sve više mladih stručnjaka prepoznaje ovaj natječaj kao mogućnost da razvijaju svoju inovativnost, ali i predstave svoj način razmišljanja o modernoj arhitekturi i održivoj gradnji, što će im svakako donijeti koristi u njihovom budućem radu. Veseli nas i što kroz svaki novi CEMEX student natječaj i sami imamo priliku dobiti povratnu informaciju budućih stručnjaka o mogućnostima izvedbe koje ćemo morati ponuditi tržištu. Čestitam pobjednici i želim joj puno uspjeha u budućem radu te pozivam sve studente da nam se pridruže u natječaju i sljedeće godine“, izjavio je Kajo Ferić, tehnički savjetnik CEMEX Hrvatske.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved