Static Image
Novosti i događanja

Proglašeni pobjednici natječaja CEMEX student ARH 2014


Kaštel Sućurac, 20. listopada 2014. - Zagrebačke studentice arhitekture Ivana Slavnić i Jelena Šardi autorice su pobjedničkog projekta „Interaktivna ovojnica“ koji je proglašen najboljim projektom na natječaju CEMEX student ARH za 2014. godinu.

Zadatak je bio izraditi idejno rješenje malog poljoprivrednog objekta, proizašao iz potrebe da se ispitaju mogućnosti organiziranja malih autonomnih poljoprivrednih objekata smještenih unutar poljoprivrednog područja poput vinograda ili maslinika prilagođenih potrebama korisnika, svojevrsnih suvremenih bunja, kažuna i sličnih tradicijskih modela. Zadatkom je bilo određeno da poljoprivredni objekt treba biti projektiran tako da je glavni materijal gradnje beton, a rješenje je trebalo biti takvo da se u što je moguće većoj mjeri iskoriste sve prednosti betona - njegova čvrstoća, trajnost, robusnost, plastičnost, mogućnost prefabrikacije te montaže i druge.

Studenti svih arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj bili su pozvani na sudjelovanje u natječaju, a radove studenata ocijenio je nezavisni, volonterski ocjenjivački odbor u kojem su sudjelovali dr. sc. Elica Marušić, dipl.ing.građ. iz Instituta IGH, doc. Danijel Marasović, dipl.ing.arh. s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu te doc. Branimir Rajčić, dipl.ing.arh. s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pristigli radovi, njih dvanaest, prikazani su na Danim Orisa, događaju koji je u Zagrebu 18. i 19. listopada okupio 1.800 arhitekata i srodnih stručnjaka iz Hrvatske i okolnih zemalja. Prema sudu ocjenjivačkog odbora, zagrebačke studentice arhitekture Ivana Slavnić i Jelena Šardi najbolje su zadovoljile postavljene kriterije te im je uručen nagradni ček na iznos od 5.000 kuna kao nagradu za njihov projekt „Interaktivna ovojnica“.

###

Od 2006. godine CEMEX Hrvatska u suradnji s građevinskim fakultetima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu provodi godišnji natječaj CEMEX Student program namijenjen budućim inženjerima građevinarstva. Od 2012. projekt je proširen na studente arhitekture kroz program CEMEX Student ARH. Cilj ovog programa jest pružiti priliku budućim inženjerima da dožive profesionalno iskustvo uz upoznavanje suvremenih mogućnosti primjene građevinskih materijala u projektiranju i gradnji.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved