Novosti i događanja

Atlas Capital, Dječji vrtić u Bijelom Polju i Bazen Jadran dobitnici su Graditeljske nagrade CEMEX

Pobjednički projekti predstavljat će Crnu Goru na 23. Međunarodnom natjecanju CEMEX Building Award u Meksiku

Podgorica, 22. srpnja 2014. – Svečanom dodjelom Graditeljske nagrade CEMEX završeno je natjecanje koje je ove godine u Crnoj Gori održano peti put, a čiji je cilj prepoznavanje najboljeg u arhitekturi i graditeljstvu, te podsticanje kontinuirane inovacije u izgradnji i primjene koncepta održive gradnje. Za najbolje projekte proglašeni su Dječji vrtić i jaslice u Bijelom Polju, Bazen Jadran u Herceg Novom te Atlas Capital u Podgorici.

Članovi Odbora nagrade prof. dr. Miloš Knežević, dekan Građevinskog fakulteta u Podgorici, Bosiljka Vuković, šefica Odjeljenja za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma i arhitekta Julijana Vuković, nezavisnom su odlukom proglasili pobjednike u sve tri kategorije. U kategoriji Stambene građevine nagradu je odnio poslovno – stambeni kompleks Atlas Capital u Podgorici, Dječji vrtić i jaslice u Bijelom Polju proglašen je pobjednikom u kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok je za najbolji projekt u kategoriji Infrastrukturne građevine izabran Bazen Jadran u Herceg Novom.

Graditeljska nagrada CEMEX u Crnoj Gori odvija se po pozivnom natječaju, što znači da Odbor nagrade, vodeći se stručnim znanjem, poziva projekte na natječaj. Predstavnici nominiranih projekata po pozivu dostavljaju dokumentaciju koja Odboru nagrade predstavlja osnovu za donošenje konačne odluke o izboru pobjednika.

Crna Gora će se s nagrađenim projektima već u studenom ove godine natjecati na međunarodnom natjecanju Graditeljska nagrada CEMEX u Meksiku, gdje će se predstaviti najbolji projekti iz čitavog svijeta.

Od ustanovljenja CEMEX graditeljske nagrade 2007. godine projekti koji su na najbolji način predstavili graditeljstvo Crne Gore u svijetu bili su zgrada aerodroma u Podgorici, most Millenium, obiteljska kuća u Bigovu, zatim Vila u Budvi, Sportska hala u Herceg Novom, III traka u Petrovcu, poslovno-stambena građevina Rozino I u Budvi, zgrada Europoint u Podgorici, pješački most preko rijeke Morače - Most Moskva. Među najboljim graditeljskim ostvarenjima našli su se i obiteljska kuća Adžić iz Nikšića, put Risan – Žabljak (dionica Šavnik – Grabovica – tunel Ivica), kao i Vila Stoliv iz Kotora.

 

Dodatne informacije o pobjedničkim projektima:

 

Dječji vrtić i jaslice, Bijelo Polje, pobjednik u kategoriji Javne i poslovne građevine

Investitor: Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Vlada Rebublike Azerbejdžana
Arhitektonsko rješenje:
Arhing inženjering d.o.o., dr. Rifat Alihodžić d.i.a.
Izvođač:
BEMAX d.o.o.

 

 

 

Atlas Capital, Podgorica, pobjednik u kategoriji Stambene građevine

Investitor: ATLAS CENTAR d.o.o.
Arhitektonsko rješenje: BUSINESS ART, Mladen Krekić d.i.a.
Glavni izvođač: Bitermo MNG d.o.o.
Izvođač AB radova: Cijevna komerc d.o.o.

 

 

Bazen Jadran, Herceg Novi, pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine

Investitor: Direkcija javnih radova Vlade Crne Gore, Opština Herceg Novi – PVK Jadran
Arhitektonsko rješenje: STUDIO GRAD d.o.o., Veljko Radulović d.i.a., Branislav Gregović d.i.a., Đorđe Gregović d.i.a.
Izvođač: YU Briv d.o.o.
Izvođač AB radova: Cijevna komerc d.o.o.

 

 

 

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved