2.06.2011
Proglašeni dobitnici Graditeljske nagrade CEMEX

Hrvatski projekti konkurirat će najboljim svjetskim arhitektonskim i građevinskim dostignućima na XX. CEMEX Building Award-u u Meksiku

Kaštel Sućurac, 2. lipnja 2011. – Po završetku natječaja za najuspješnija graditeljska i arhitektonska dostignuća, CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade sinoć su na svečanosti održanoj u Dioklecijanovim podrumima u Splitu proglasili dobitnike petog hrvatskog izdanja Graditeljske nagrade CEMEX.

Odbor nagrade najuspješnijima je proglasio stambenu građevinu Istarska u Zagrebu, koja je odnijela pobjedu u kategoriji Stambene građevine, dok je najimpresivnija izvedba u kategoriji Javne i poslovne građevine Gradska sportska dvorana u Novigradu. Ova je građevina također odnijela i posebnu nagradu za projekt koji poštuje načelo Pristupačnosti. Konačno, Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru proglašena je najboljom u kategoriji Infrastrukturne građevine.

Vrijedna priznanja hrvatskom graditeljstvu i arhitekturi dobitnicima su uručili ovogodišnji članovi hrvatskog Odbora nagrade, koji djeluju potpuno neovisno o organizatoru; dr.sc. Ante Mihanović, profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, profesor Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te dipl.ing.arh. Marko Dabrović iz Studija 3LHD, jedan od pobjednika prošlogodišnjih izdanja Graditeljske nagrade CEMEX.

"Imali smo zaista tešku zadaću jer, unatoč krizi, hrvatsko graditeljstvo i u posljednje dvije godine može ponuditi zanimljiva arhitektonska i građevinska rješenja. Ono što je na prvi pogled vidljivo jest da hrvatski graditelji prate svjetske trendove, uče od svojih kolega u svijetu, ali i uvode svoje inovacije u gradnju", rekao je predsjednik Odbora nagrade dr.sc. Ante Mihanović.

Predsjednik Uprave tvrtke CEMEX Hrvatska, Trpimir Renić, zahvalio se članovima Odbora nagrade te nadodao: “Zadovoljan sam što su rezultati ovog natječaja još jednom pokazali da su hrvatska arhitektura i graditeljstvo u dobrim rukama. CEMEX ovim projektom nastoji nagraditi funkcionalne objekte koji svakodnevno služe društvu i pokazati kako upravo hrvatsko graditeljstvo obiluje kreativnim stručnjacima. Nadam se da će odabrani projekti biti prepoznati i na međunarodnoj razini. "

Pobjednički projekti nacionalne Graditeljske nagrade CEMEX sudjelovat će na jubilarnom dvadesetom međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje se u listopadu održava u Meksiku.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved