Novosti i događanja

Predsjednik Josipović otvorio Sunčanu elektranu Kozjak


Kaštel Sućurac, 20. ožujka 2013. – Tvrtke CEMEX Hrvatska i Fotonapon završile su gradnju Sunčane elektrane Kozjak snage 300 kW koja se nalazi u CEMEX-ovom rudniku Sv. Juraj, a elektranu je na svečanom otvaranju u pogon pustio predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Nakon što su u studenom prošle godine pokrenuti radovi na izgradnji sunčane elektrane na južnoj strani krova CEMEX-ove hale sirovine, CEMEX i nositelj projekta Fotonapon otvorili su najveću elektranu ovakvog tipa, tankoslojnih fotonaponskih modula, u Hrvatskoj koja će proizvoditi 460 MWh električne energije godišnje. Ukupna investicija u izgradnju sunčane elektrane premašila je pet milijuna kuna, a proizvedena energija će se u dogovoru s Hrvatskom elektroprivredom distribuirati u elektroenergetsku mrežu.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović svoju je podršku projektu izrazio puštanjem elektrane u rad, a svečanom otvorenju prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar, gradonačelnici Kaštela i Solina, Ivan Udovičić i Blaženko Boban te ostali uzvanici.

Sunčana elektrana Kozjak je kroz gotovo dva tjedna svog probnog rada ukupno proizvela više od 15.000 kWh, što bi odgovaralo potrošnji goriva vozila koje je prešlo gotovo 36.000 kilometara. Budući da za proizvodnju te količine energije nije upotrebljeno fosilno gorivo, atmosfera je pošteđena ispuštanja u zrak 10.500 kilograma ugljičnog dioksida.


***

Energetska učinkovitost važan je dio održivog razvoja tvrtke CEMEX Hrvatska. Tvrtka je uložila više od 900 milijuna kuna u modernizaciju svojih postrojenja, kao i  različite projekte osiguravanja energetske učinkovitosti, smanjenja doprinosa svoje proizvodnje klimatskim promjenama te održive niskoenergetske gradnje.

Fotonapon d.o.o jedna je od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi solarnim sustavima, zajedno s partnerima nudi usluge savjetovanja, tehničke usluge i realizaciju projekata za cijelu lepezu klijenata, od kućanstava do velikih fotonaponskih sustava.
Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved