Novosti i događanja

Otvoren je natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX

CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade otvorili su natječaj za dodjelu devete Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 24. travnja, nakon čega će Odbor nagrade u lipnju dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Sudjelovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s projektima koji su završeni tijekom 2013. i 2014. godine. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda.


Nagrade se dodjeljuju u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine. CEMEX je od 2006. godine uveo i dvije posebne nagrade za projekte koji poštuju načela Održive gradnje i Pristupačnosti osobama s posebnim potrebama. Te dvije nagrade dodijeljuju se samo ukoliko Odbor nagrade, nakon što pregleda pristigle radove u tri osnovne kategorije, procijeni da neki od tih radova uistinu pokazuju značajke za ovo posebno priznanje.

Ovogodišnji hrvatski Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva i arhitekture: dr. sc. Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, voditelj Centra Cvito Fisković u Splitu, član Savjeta za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice te nekadašnji pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, zatim Zvonimir Sever, dipl.ing.građ., predsjednik Hrvatske komore inžinjera građevinarstva te Maroje Mrduljaš, dipl.ing.arh., urednik stručnog časopisa Oris, ujedno i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, priznati arhitektonski kritičar te teoretičar. Odbor nagrade djeluje potpuno nepristrano, dobrovoljno i bez novčane naknade.

Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su njegova izvedba, namjena i primjena betona, inovativni prijedlozi uporabe betona, arhitektonsko rješenje, urbani koncept, poštivanje okoliša, projekt konstrukcije te ostalo.

Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, 24. globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će krajem godine održati u Meksiku.

Detalje natječaja, opće uvjete i prijavnicu možete pronaći ovdje.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved