26.05.2010
Maslinovo ulje Lintar – prvo hrvatsko ulje dobiveno iz rekultiviranog dijela rudnika

Kaštel Sućurac, 26. svibnja 2010. – Na prigodnoj svečanosti održanoj danas u kaštelanskom dvorcu Vitturi, CEMEX Hrvatska predstavila je maslinovo ulje Lintar proizvedeno iz plodova CEMEX-ovih maslinika. Naime, u sklopu projekta sanacije i rekultivacije dijela površine rudnika na kojem je završena eksploatacija, na južnim padinama Kozjaka zasađen je impresivan maslinik. Uz manji maslinik u tvornici Sv. Kajo, maslinik u rudniku proteže se na površini od gotovo 35.000 četvornih metara. Maslinici broje približno dvije tisuće stabala maslina, većinom sorte oblica, a o njima se od nedavno tijekom cijele godine brine osamdesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika CEMEX-a.

Djevičansko maslinovo ulje dobilo je naziv Lintar, koji dolazi od grčke riječi za lijevak kako se nekoć, zbog svog oblika, nazivao i Kaštelanski zaljev. Osim naziva ulja i suradnje sa zaposlenicima, izravnu povezanost ovog projekta s lokalnom zajednicom u kojoj tvrtka posluje izrazio je i predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske, Trpimir Renić: "Mi u CEMEX-u smatramo da se održivi razvoj, koji je jedan od stupova našeg poslovanja, ne može postići bez kontinuiranog ulaganja i suradnje sa zajednicom u kojoj poslujemo. Stoga je projekt sanacije i rekultivacije površine rudnika dugoročan projekt kojim želimo vratiti stari i davno zaboravljeni sjaj južnim padinama Kozjaka i pokazati koliko nam je važan kvalitetan suživot s našom lokalnom zajednicom. Ako pri tom u naš lanac uključimo sve koji nas okružuju, u ovom slučaju Udrugu branitelja, dakle zaposlenike, zatim lokalnu uljaru, naše susjede i stvorimo prvo hrvatsko maslinovo ulje dobiveno iz rekultiviranog dijela rudnika, naš projekt održivog razvoja ima neprocjenjivu vrijednost". Uzvanike je pozdravio i savjetnik ministra Čobankovića Vinko Milat te pohvalio projekt i kvalitetu proizvedenog ulja. Savjetnik namjerava ministru osobno uručiti bocu CEMEX-ovog ulja Lintar.

CEMEX-ovo maslinovo ulje prvi put je javnosti predstavljeno na ovogodišnjem Noćnjaku, tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, održanom u ožujku. Tom je prilikom stručni sud Lintaru dodijelio priznanje za kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja. Projekt Lintar potvrđuje da ulaganje u održivi razvoj nema alternativu te odražava CEMEX-ovu posvećenost uređenju okoliša, ali i njegovanju odnosa sa zaposlenicima te ulaganju u razvoj zajednice u kojoj tvrtka posluje.

Ukoliko želite znati više o projektu Lintar…

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved