27.10.2011
Hrvatski projekti i ove godine nagrađeni međunarodnom Graditeljskom nagradom CEMEX

Druga mjesta prema odabiru stručne komisije u jakoj međunarodnoj konkurenciji od ukupno 634 projekta, dodijeljena Poljani Pape Ivana Pavla II. u Zadru i stambenoj građevini Istarska u Zagrebu

Monterrey, Meksiko, 27. listopada 2011. - Nakon što je početkom lipnja na svečanosti u Splitu dodijeljena nacionalna Graditeljska nagrada CEMEX, projekti koji su zauzeli prva mjesta na hrvatskom natjecanju ostvarili su zavidan uspjeh i na svjetskoj razini, osvojivši u okviru jubilarne 20. međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX, priznanja u čak dvije kategorije.

Na svečanosti održanoj u Monterreyu, u jakoj konkurenciji drugim mjestima nagrađena su dva hrvatska projekta koja po mišljenju stručne komisije doprinose unapređenju graditeljstva u svijetu. U kategoriji Stambene građevine nagrađena je stambena građevina Istarska u Zagrebu, a u kategoriji Infrastrukturne građevine nagradu je odnijela zadarska Poljana Pape Ivana Pavla II.

Komisija sastavljena od 18 stručnjaka iz devet zemalja imala je težak zadatak ocijeniti i izabrati najbolje između ukupno 634 projekta iz 12 zemalja svijeta, što uspjeh naših predstavnika čini još većim. Kriteriji prema kojima su odabrani najbolji bili su inovativnost rješenja, koncept, korištene tehnike i estetika objekta.

"Vrlo sam zadovoljan što naši projekti nastavljaju uspješno predstavljati hrvatsku graditeljsku tradiciju širom svijeta. Međunarodne nagrade koje i ove godine donose u Hrvatsku pokazuju da budućnost arhitekture i građevinarstva u našoj zemlji nije upitna čak ni u uvjetima ekonomske krize. Čestitam nagrađenima i želim im još mnogo inovativnih projekata, a nadam se da ćemo i ubuduće moći međunarodnoj stručnoj zajednici predstavljati kvalitetne projekte kao u posljednjih pet godina", rekao je predsjednik Uprave tvrtke CEMEX Hrvatska, Trpimir Renić.

„Lijepo je danas biti u Meksiku, među arhitektonskom elitom iz cijele Južne Amerike i Europe. Posebno mi je drago da je jedna ovako mala zemlja odnijela dvije nagrade, što predstavlja veliki prestiž u svjetskoj arhitekturi. Nadam se da će odjekom koji ovaj uspjeh zaslužuje u javnosti naša struka doći do izražaja i da će biti još više uvažavana. Zahvaljujem ekipi iz CEMEX Hrvatske koja nam je osigurala da se u Meksiku osjećamo ugodno i dobrodošlo,“ rekao je ovom prigodom nagrađeni Ante Uglešić, projektant zadarske poljane.

Tomislav Ćurković, projektant Istarske, također je iznio svoje zadovoljstvo dobrim uspjehom u Meksiku: „Bila mi je izuzetna čast biti dio ove manifestacije zbog njenog internacionalnog karaktera. Doći na drugi kraj svijeta i dobiti drugu nagradu u kategoriji stambene arhitekture, koja predstavlja najveći dio produkcije mog biroa, za mene predstavlja veliku čast. CEMEX treba ustrajati na promociji ove nagrade i popularizirati je i dalje među hrvatskih arhitektima. Ono što bismo trebali zajedničkim snagama poticati i CEMEX i svi mi drugi koji možemo utjecati na arhitektonsku politiku jest činjenicu da budućnost arhitekture leži u zelenoj gradnji, niskoenergetskoj gradnji, u održivoj gradnji. Nagrade koje prepoznaju takve projekte treba u svakom smislu podupirati.“

Ovo je već peta godina kako Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Od 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu odnijeli su Zadarske orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska Riva, a prošle su godine čak tri hrvatska graditeljska projekta osvojila ovu prestižnu nagradu za koju se bore projekti iz više od 50 zemalja u kojima CEMEX posluje. To su Poslovno-stambeni sklop "P10" – Sukoišan sjever iz Splita, zadarska Višenamjenska sportska dvorana „Krešimir Ćosić“ te zgrada Sveučilišne knjižnica iz Splita.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved