Graditeljska nagrada CEMEX


GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX 2015.
INFORMACIJE O POBJEDNIČKIM PROJEKTIMA

Hotel Bellevue, Mali Lošinj, dobitnik u kategoriji Javnih i poslovnih građevina

Investitor: Jadranka hoteli d.o.o.
Arhitektonsko rješenje: Andrija Rusan i grupa autora: Jasminka Rusan, Nikolina Mikulićić, Tihomir Knezić; Rusan arhitektura d.o.o.
Izvođač: Radnik d.d.
 

  

  

Opis projekta:
Hotel Bellevue Mali Lošinj, Hrvatska - ekskluzivni hotel s pet zvjezdica s kapacitetom od 226 jedinica, unutarnji i vanjski bazen, wellness i fitness sadržaji.

Originalni hotel Bellevue izgrađen je prema projektu cijenjenog hrvatskog arhitekta Zdravka Bregovca 1967. godine. Izgrađen i opremljen u skladu sa zahtjevima svog vremena nije odgovarao predodžbi novog vlasnika, koji je želio stvoriti ekskluzivno mjesto za boravak i odmor.
S ciljem unapređenja nivoa hotelske usluge vezane uz prostorne kapacitete i razinu opremljenosti, u jesen 2013. godine pristupilo se rekonstrukciji i nadogradnji postojećeg hotela.
U impresivno kratkom roku Bellevue je doživio temeljitu promjenu. Svi projekti i izvedba napravljeni su u roku od 7 mjeseci.
Zadržan je osnovni prostorni koncept hotela koji je formiran oko centralnog atrija. Koncept je proširen izgradnjom ostakljenog pasaža, koji u ljetnim mjesecima ima mogućnost potpunog otvaranja i na taj način postaje natkriveni prostor atrija. Novi arhitektonski elementi u oblikovanju pročelja su izražena bjelina ploha te primjena horizontalnih brisoleja i žaluzina u dinamičnom ritmiziranju površine.
Naglašavanje glavne osi hotela koja vodi prema moru dodatno je podržano izgradnjom širokog kamenog pristupnog stubišta koje vodi prema obalnoj šetnici Čikata. S druge strane ulaz je naglašen novom prostranom voluminoznom nadstrešnicom.
U dizajnu javnih prostora nastojalo se oblikovati zaseban identitet svakoj od pojedinih cjelina.
Kolorit obuhvaća skalu toplih prirodnih boja od dominantne boje pijeska, preko čokoladno smeđe, narančaste i žute.
Kreiranju jedinstvenog ugođaja u različitim prostorima pridonosi i rad Tomislava Buntaka, akademskog slikara, čiji rad je prisutan u lobby-ju, restoranu te ulaznom prostoru bazena.

 

Villa Materada, Poreč, dobitnik u kategoriji Stambenih građevina

Investitor: privatni
Arhitektonsko rješenje: Davor Mateković, PROARHmateković d.o.o.
Izvođač: MP gradnja d.o.o.

  

  

 

Opis projekta:
Villa Materada smještena je na samoj obali mora, zamišljena kao poštovanje Istri - crvenoj zemlji i vedrom nebu.
Vila je zamišljena kao prepoznatljiva kuća za odmor, koja zadovoljava i funkcionalne i estetske zahtjeve klijenta, s naglaskom na vizualni imperativ luksuza i udobnosti. Kuća je prvenstveno namjenjena za boravak ljeti, ali se lako od totalnog otvorenog prostora transformira u zatvoreni volumen prostora funkcionalan u svakom godišnjem dobu.
Prizemlje je projektirano okomito na liniju obale te se na taj način parcela oslobađa, a vanjski prostori se orjentiraju prema moru. Prizemlje čine ulazni hodnik, četiri spavaonice s kupaonicama, gospodarstvo, spremište. Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica organizirani su u jedan prostor na prvom katu, na kojem se nalazi i glavna spavaća soba s pripadajućom kupaonicom. Vanjski prostori su drvena površina s bazenom i i hortikulturalno uređena okućnica. Drvena površina je djelomično i natkrivena konzolom prvog kata. Projektantski koncept je zasnovan na ideji igre puno/prazno - otkriveno/natkriveno.
Zakretanjem prvog kata u odnosu na prizemlje, dobilo se otvaranje boravka/kuhinje/blagovaonice prema moru, formiranje dviju terasa – krovova prizemlja, a istovremeno se dobila i natkrivena terasa u prizemlju.
Materijali koji su se koristili izravno su inspirirani Istrom i podnebljem, tako se corten koristi u prizemlju kao preslika crvene istarske zemlje, dok je prvi kat obložen bijelim Al pločama koje su reminiscencija na vedro i čisto nebo.
Za razliku od drugih kuća iste ili slične funkcije, završni dojam se ne postiže samo interijerskim zahvatima, izborom dekoracija i namještajem već i sveobuhvatnim konceptom oblikovanja. Zahtjevna i impozantna konzolna konstrukcija i visokokvalitetni materijali poput cortena već na prvi pogleda odaju ekskluzivnost objekta i posvećenost kvaliteti.

 

Plaža Mulini, Rovinj, dobitnik u kategoriji Infrastrukturnih građevina

Investitor: Maistra d.d.
Arhitektonsko rješenje: STUDIO 3LHD
Izvođač: Zagrebgradnja d.o.o.

 

 

 

  

 

Opis projekta:
Plaža Mulini produžetak je javnih površina grada, prirodna ekstenzija šetnice maksimalno prilagođena moru kao promjenjivom elementu.

Plaža Mulini nalazi se u atraktivnoj zoni Rovinja, na izlasku iz centralnog dijela grada a u nastavku gradske šetnice, ispred hotela Monte Mulini, hotela Lone i hotela Eden, uklopljena u bogati zeleni fond javnog parka i zaštitnih zelenih površina šumskog karaktera. Ona je produžetak javnih površina grada, prirodna ekstenzija šetnice kojoj je osnovna funkcija da poveže grad Rovinj i park Punta Corente.
Izuzetno važan faktor kod promišljanja projekta plaže bio je odnos prema postojećem terenu. S obzirom na specifičan ambijent koji je zbog utjecaja plime i oseke potpuno drugačiji ovisno o dobu dana, jer se razina mora razlikuje u otprilike 80 cm, projekt je maksimalno prilagođen moru kao promjenjivom elementu koji je znatno utjecao na kreativne odluke.
Cijeli prostor plaže zato je osmišljen u dva dijela. Prvi je potez od ACI marine do plažnog objekta pod izrazitim utjecajem morskih valova, a drugi puno mirniji zaljev sa šljunčanom plažom. Potez do plažnog objekta zamišljen je kao prirodna topografija, izveden je u bijelom betonu s prirodnim kamenom i mnoštvom izlomljenih ploha za sunčanje. U mirnijoj uvali Lone oblikovana je druga zona, šljunčana plaža s bujnom vegetacijom i blagim ulazom u more.
U centru zone je smješten Mulini Beach Bar, plažni objekt u kojem se nalazi veliki bar, svlačionice, tuševi, sanitarije te info pult. Navečer se taj plažni objekt pretvara u intimniji bar s ugodnom atmosferom uz more. Projektiran je kao paviljon iznad kojeg lebdi pergola – čelična struktura oslonjena na 6 točaka, čiji je konačni oblik određen analizom kretanja sunca kroz tri ljetna mjeseca. Pergola je teška 20 tona i raspon joj je 30 metara. Sastavljena je od čeličnih limova debljine 8mm i 20mm, a visina joj je 20cm. Bar se može zatvoriti kliznim zidom koji je tokom dana spremljen u spremište. Klizni zid je ovješen na konstrukciju pergole. Plato ispred bara opremljen je infrastrukturom koja omogućuje male koncerte i zabave.

Projekt plaže Mulini produžetak je javnih površina grada Rovinja. Proširenjem šetnice i oblikovanjem novog pješačkog koridora omogućio je pristup biciklistima i ostalim rekreativcima te učinio dostupnijim sadržaje plaže svim građanima, a ne samo gostima obližnjih hotela. Izgradnjom podvodnih nasipa podmorje je preoblikovano da se šetnica i plaža zaštite od ekstremnih vremenskih uvjeta tj.valova i učine dostupnima i kada vremenski uvjeti nisu idealni.


Zaštita od buke kod naplatnih kućica za Most Krk uz cestu D-102, dobitnik u posebnoj kategoriji Održiva gradnja

Investitor: Autocesta Rijeka – Zagreb d.d.
Arhitektonsko rješenje: Gark konzalting d.o.o.
Projektant: Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, Zavod za prometnice, prof.dr.sc. Stjepan Lakušić
Izvođač: Beton Lučko d.o.o.

 


Opis projekta:
Armiranobetonski zid za zaštitu od buke cestovnog prometa, s apsorbirajućim betonskim panelima, čiji apsorbirajući sloj sadrži gumene granule dobivene recikliranjem otpadnih guma.

Buka je jedan od primarnih zagađivača okoliša u Europi, a promet je jedan od glavnih izvora buke. Uslijed povećanja zahtjeva građana za smanjenjem razine prometne buke, raste i potreba za učinkovitim rješenjima zaštite. Uobičajena, isplativa i često jedino primjenjiva rješenja smanjenja razine prometne buke su zidovi za zaštitu od buke smješteni uz prometnicu.
RUCONBAR paneli predstavljaju inovativan, ekološki i održiv građevinski proizvod namijenjen smanjenju zagađenja prometnom bukom. To je proizvod od betona sastavljen od apsorbirajućeg i nosivog sloja. Uključivanjem gumenih granula dobivenih recikliranjem otpadnih guma u apsorbirajući sloj proizvoda u udjelu od 40%, dobiveno je inovativno rješenje proizvodnje zidova za zaštitu od buke.
Učinci RUCONBAR panela na okoliš uključuju smanjenje emisije stakleničkih plinova za 31% u odnosu na slična rješenja na tržištu, sprečavanje odlaganja materijala koji se mogu reciklirati na odlagališta otpada, smanjenje iskorištavanja neobnovljivih izvora, zaštitu prirodnog krajolika od iskopa gline i eksploatacije šuma, recikliranje otpadnih guma te zaštitu od buke uz korištenje recikliranog materijala.
Za razliku od ostalih projekata zaštite od buke cestovnog prometa primjenom apsorbirajućih AB panela, ovaj projekt uključuje proizvod koji je razvijen u sklopu istoimenog projekta, prepoznatog od strane Europske inicijative CIP Eko-inovacije i Izvršne agencije okvirnog programa za konkurentnost i inovacije. Počevši kao znanstvena ideja, proizvod premošćuje jaz između istraživanja i komercijalizacije, pretvarajući se u ekološki jedinstveno i ekonomski konkurentno rješenje spremno za tržište. Pritom je osnovni cilj projekta i proizvoda RUCONBAR rješavanje dva velika problema u zaštiti okoliša: onečišćenje bukom i upravljanje otpadom na ekološki i ekonomski učinkovit način i to primjenom otpada u razvoju novog proizvoda za zaštitu od prometne buke.
Prva primjena panela RUCONBAR provedena je na lokaciji uz cestovnu prometnicu, kod naplatnih kućica za Most Krk uz cestu D-102. Jednostrano apsorbirajući RUCONBAR paneli uvedeni su u projekt kao superiorna zamjena za prvotno planirane jednostrano apsorbirajuće aluminijske panele, zbog njihove veće trajnosti i statičke stabilnosti. U prvoj fazi projekta izvedeno je ukupno 144 m2 panela ispune zidova za zaštitu od buke (zid Z5, duljine 48 m i visine 3 m). 

*** 

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je 1991. godine sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela Održive gradnje te Pristupačnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Njezin glavni cilj je prepoznati bilo mala, srednja ili velika djela koja se ističu zbog svojih tehničkih i estetskih rješenja i na taj način promicati razvoj kulture kontinuirane inovacije u graditeljstvu te dati podršku talentu onih koji stvaraju najbolje djela.
Odbor koji dodjeljuje Graditeljsku nagradu CEMEX uključuje najistaknutije stručnjake s područja graditeljstva, arhitekture i kulturne baštine, a njihovo je sudjelovanje potpuno nepristrano, dobrovoljno, bez novčane naknade i instrukcija kako ocjenjivati radove.

CEMEX Hrvatska od 2006. godine svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni na kojoj smo već ostvarili zavidne rezultate.

Pogledajte najbolje projekte iz regije i njihove međunarodne uspjehe:

2013     2012     2011     2010     2008     2007     2006

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved