Novosti i događanja

Novosti i događanja iz 2012.


17.10.2012
Europska komisija promovira korištenje zamjenskih goriva

Europska komisija pokrenula je kampanju s ciljem da naglasi učinkovita rješenja za postizanje europskog cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova za 85 do 90 posto do 2050. godine. Kampanja će se voditi u suradnji s više od 70 organizacija širom Europe, s naglaskom na praktična rješenja koja mogu dovesti do usporavanja klimatskih promjena, ali i do povećanja blagostanja i gospodarskih koristi za građane Europe.

Postoji čitav niz inovativnih rješenja koja smanjuju onečišćenje emisijama CO2 poboljšavajući ujedno i kvalitetu života zajednice. Primjerice, u Slovačkoj posluje jedna od najinovativnijih tvrtki koja se bavi gospodarenjem otpadom. Znatna količina prikupljenog otpada u tom se postrojenju prerađuje u različite vrste zamjenskih goriva i sirovina za cementnu industriju. Ovo inovativno rješenje za zbrinjavanje otpada koje pritom omogućuje cementnoj industriji da smanji svoje emisije CO2 osigurava „zelenu“ industriju na čak pet lokacija u Europi.

„Imamo izbor: možemo djelovati prema spoznajama koje imamo o klimatskim promjenama. Ili možemo besposleno sjediti i gledati kako se situacija pogoršava. Obje opcije imaju cijenu. Zašto onda ne bismo stvorili svijet koji želimo, s klimom koju bismo htjeli – dok još imamo vremena? Ovom se kampanjom želimo fokusirati na dijalog o rješenjima i saznati što nas koči u njihovoj primjeni,“ rekla je Connie Hedegaard, europska povjerenica za klimatske promjene prilikom predstavljanja kampanje.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved