Novosti i događanja

CEMGRA gradi niskoenergetske obiteljske kuće


Kaštel Sućurac, 12. siječnja 2013. – CEMEX je osnovao tvrtku CEMGRA (CEMEX Gradnja) koja će graditi niskoenergetske obiteljske kuće do 400 kvadrata površine.

Klijenti će moći sve informacije i tehničku podršku od početka do kraja procesa izgradnje kuće dobiti na jednom mjestu. Tvrtka će budućim kupcima osigurati podršku od projektiranja, ishođenja potrebnih administrativnih dozvola, suradnje s partnerskim bankama, pa do ishođenja uporabne dozvole i energetskog certifikata.

Inovativan pristup u izgradnji ovih kuća ogleda se u korištenju sustava gradnje betonom sa stalnim izolacijskim oplatama (ICF, insulated concrete forms), koji omogućava značajnu uštedu energije, naprednu nosivost i stabilnost, toplinsku i zvučnu izolaciju te zaštitu od vlage i požara. Također, ova tehnologija omogućuje izgradnju konstrukcije kuće u razdoblju od 4 do 6 tjedana ovisno o kompleksnosti projekta i razini izvedenosti radova.

Klijenti će moći naručiti već projektirane tipske kuće iz kataloga, zatražiti da se za njih izradi originalan projekt ili prilagoditi već postojeći projekt u niskoenergetski. Moderna tehnologija gradnje niskoenergetske kuće prati projekt od temelja do krovišta koje će, ovisno o želji kupca, moći imati i dodatnu opremu poput zelenog pokrova te solarnih panela, što će dodatno unaprijediti energetsku učinkovitost njegovog doma. Cijena izgradnje po kvadratu kretat će se od 850 eura s PDV-om, što će ovisiti o tipu i razini opremljenosti objekta.

„Nakon godinu dana priprema započinjemo s izgradnjom prve niskoenergetske kuće u Ninčevićima u Solinu. Vlasnici ovakvih kuća moći će ostvariti uštede u grijanju i hlađenju od 30 do 70 posto i uvjeren sam da će zanimanje za ovakvu vrstu gradnje sve više rasti“, rekao je Goran Lončar, direktor tvrtke CEMGRA.

Kao jedan od predvodnika održive gradnje u svijetu, CEMEX je ovaj projekt pokrenuo u svim zemljama u kojima posluje, a svoje niskoenergetske kuće gradit će u čitavoj Hrvatskoj. Upotreba betona, energetski učinkovitog građevinskog materijala, u fokusu je i zbog njegove cijene i trajnosti, ali i zbog činjenice da se radi o domaćem proizvodu.

***

Grijanje u kućanstvima uzročnik je oko 40 posto CO2 emisija Protokolom iz Kyota propisano je smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. godine, dok Europska unija očekuje i 20 postotno poboljšanje u energetskoj učinkovitosti. Zgradarstvo je jedan od segmenata u kojem se gradnjom energetski učinkovitih građevina mogu postići najveće uštede energije.
Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved