09.11.2010
CEMEX započeo s projektom zbrinjavanja komine masline

Tvrtka CEMEX Hrvatska započela je s projektom prikupljanja i zbrinjavanja komine u priobalnom dijelu Splitsko – dalmatinske županije, nusproizvoda prerade masline. Prikupljena komina koristit će se kao biogorivo u tehnološkom procesu proizvodnje klinkera.

U suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije i Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč te uz logističku podršku splitske tvrtke Čistoća, CEMEX je započeo s projektom prikupljanja i zbrinjavanja komine masline nastale preradom u uljarama u priobalnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije.

Uljari obuhvaćeni ovim projektom po prvi put će imati priliku zbrinuti kominu na organiziran i ekološki prihvatljiv način, a sve što trebaju napraviti kako bi osigurali svoje mjesto u sustavu jest nazvati besplatni telefonski broj 0800-200-125. Ovisno o njihovim potrebama, CEMEX će u njihove prostore osigurati postavljanje metalnog kontejnera za prikupljanje komine koji će se redovito mijenjati praznim kontejnerima. Ova usluga, prva ovakva na području Hrvatske, za uljare je potpuno besplatna.

Prikupljena komina koristit će se kao biogorivo u tehnološkom procesu proizvodnje klinkera, a korištenjem ove vrste biomase smanjit će emisije plinova koje nastaju s upotrebom fosilnih goriva.

Projekt prikupljanja komine i njenog korištenja u proizvodnom procesu samo je jedan od elemenata dugoročne strategiju poslovanja na načelima održivog razvoja koju njeguje CEMEX Hrvatska. Tvrtka je projektom sanacije rudnika iz kojeg crpi sirovinu rekultivirala više od 200.000 m² prostora mediteranskim raslinjem uključujući i maslinik površine gotovo 35.000 m². Predanim radom članova Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika CEMEX-a, nastalo je i djevičansko maslinovo ulje Lintar, prvo hrvatsko ulje dobiveno iz rekultiviranog dijela rudnika.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved