Novosti i događanja

CEMEX u Crnoj Gori obilježio Svjetski tjedan ekološke gradnje


Kolašin, 20. rujna – Održiva gradnja postaje neminovnost i trend koji nema alternativu u građevinarstvu, poručeno je na predavanju koje je u Kolašinu organizirala tvrtka CEMEX za svoje partnere u Crnoj Gori povodom obilježavanja Svjetskog tjedna ekološke gradnje.

Predavanje je, osim CEMEX-ovih stručnjaka, okupilo i stručnjake iz državnih institucija i strukovnih udruženja kao što su Odjel za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore te Savjet za ekološku gradnju Crne Gore.

Direktor prodaje i logistike CEMEX Hrvatske Velimir Vilović tom prilikom zaključio je da industrija ide u smjeru održivosti, koja postaje nužnost. „Održivost košta, ali je dugoročno isplativa“, rekao je Vilović.
Kajo Ferić, tehnički savjetnik u CEMEX-u i član Upravnog odbora hrvatskog Savjeta za zelenu gradnju dodao je kako treba graditi vodeći računa o smanjenju utjecaja na okoliš. „Beton kao održiv materijal nema alternativu, a graditi treba kvalitetno i vodeći računa ne samo o inicijalnim troškovima, već i troškovima kroz duži vremenski rok”, kazao je Ferić. Kao primjer je naveo betonske prometnice koje dugoročno predstavljaju i održivije i isplativije rješenje.

„Prostor je najvažniji resurs Crne Gore i mora imati dodanu vrijednost jer je zadan i neponovljiv, zbog čega njegovu jedinstvenost i harmoničnost treba iskoristiti na najbolji mogući način. Kad je prostor u pitanju, nema mjesta eksperimentima“, kazala je savjetnica u Odjelu za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marija Mijušković. Ona je predstavila i ključne prednosti održive gradnje, kao što su manji troškovi života u „zelenim zgradama“, smanjenje negativnog utjecaja na životnu sredinu i poboljšanje zdravlja korisnika objekata građenih po ovim principima.

Na seminaru su govorili i Maša Perović iz Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore te Davor Šegvić, savjetnik za primjenu proizvoda u CEMEX-u. Svjetski tjedan ekološke gradnje u Crnoj Gori obilježen je od 16. do 20. rujna, pod sloganom „Zelenije, bolje, zdravije“.
Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved