29.03.2012

CEMEX je predstavio projekt uvođenja goriva iz otpada u Kaštelima i Solinu

Kaštel Sućurac, 29. ožujka 2012. – CEMEX je organizirao javno predstavljanje projekta uvođenja goriva iz otpada u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo kao uvod u pokretanje formalne procedure procjene utjecaja na okoliš. Cilj predstavljanja projekta i prijedloga sadržaja studije je poticanje zainteresirane javnosti da svojim prijedlozima i komentarima doprinese kvaliteti studije.

Zbog obveze smanjenja emisija CO2 i uključivanja Hrvatske u europski sustav trgovanja emisijama CO2 od 1. siječnja 2013., CEMEX mora u svoju proizvodnju uvesti zamjenska goriva umjesto fosilnih. Europska i svjetska praksa je pokazala da je jedno od najkorisnijih, kako za industriju, tako i za zajednicu, upravo gorivo iz otpada dobiveno obradom neopasnog komunalnog otpada.

Otvaranjem javnog razgovora sa svojim sugrađanima CEMEX želi osigurati što bolju pripremu za izradu Studije utjecaja na okoliš te je stoga omogućio građanima, udrugama i predstavnicima lokalne vlasti da upute svoje prijedloge vezane uz sadržaj Studije kako bi ona u konačnici bila što sveobuhvatnija. Prijedloge dane na predstavljanju kao i one koje će zainteresirani uputiti pisanim putem do 5. travnja 2012. stručnjaci će razmotriti prilikom izrade Studije.

Predstavljajući sadržaj studije, direktor tvrtke Interkonzalting, angažirane na izradi studije, Hari Vladović-Relja, rekao je: „Prijedlozi koji razumno doprinose kvaliteti Studije bit će uvaženi i ugrađeni u istu. Time želimo osigurati što višu kvalitetu Studije.“

Svi prijedlozi s odgovorima i objašnjenjima bit će objavljeni na internetskoj stranici CEMEX-a nakon podnošenja zahtjeva za pokretanje postupka procjene utjecaja na okoliš.

Današnje predstavljanje javnosti pokazuje CEMEX-ovu namjeru da ostvari otvoreni dijalog sa sugrađanima. To je neformalan uvod u postupak procjene zahvata na okoliš, jer formalna zakonom propisana procedura ne zahtijeva uključivanje javnosti u određivanje sadržaja studije.

„Uključivanjem javnosti dali smo mogućnost svim zainteresiranima da sudjeluju u izradi sadržaja naše Studije. Njom želimo obuhvatiti sve aspekte korištenja goriva iz otpada u našem tehnološkom procesu kako bi struka ocijenila kakav će biti utjecaj na okoliš. Gorivo iz otpada se već dugi niz godina sigurno koristi u europskim cementarama, što se pokazalo dobrim rješenjem za zbrinjavanje otpada, preostalog nakon reciklaže“, rekao je ovom prigodom predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske, Trpimir Renić.

Projekt uvođenja goriva iz otpada su predstavili predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske, Trpimir Renić i direktor tvrtke Interkonzalting koja je angažirana na izradi studije, Hari Vladović-Relja, a razgovor je moderirao prof.dr.sc. Nenad Mikulić, neovisni stručnjak za pitanja zaštite okoliša.

***

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved