30.07.2010
CEMEX Hrvatska potpisala trogodišnji Kolektivni ugovor

Kaštel Sućurac, 30. srpnja 2010. - CEMEX Hrvatska potpisala je danas s Nezavisnim sindikatom Dalmacijacementa trogodišnji Kolektivni ugovor. Time radnici zadržavaju sva ključna materijalna prava iz prethodnog Kolektivnog ugovora, što im jamči sigurnost, dok CEMEX Hrvatska svrstava među rijetke domaće privatne gospodarstvenike koji svojim primjerom na djelu pokazuju što znači biti odgovaran poslodavac.

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima u građevinskom sektoru, CEMEX svojim radnicima ovim Kolektivnim ugovorom jamči isplatu regresa, božićnice, božićnog bona, jubilarnih nagrada i dara za djecu, kao i dopunskog te dodatnog zdravstvenog osiguranja. Kolektivni ugovor također povezuje kretanje plaća s tržišnim kretanjima kroz razrađen model koji u sebi integrira ključne makroekonomske pokazatelje.

Socijalni dijalog u Hrvatskoj danas prolazi kroz teško razdoblje kada i javni i privatni poslodavci izbjegavaju sa svojim zaposlenicima, odnosno sindikatima kao njihovim predstavnicima, dogovoriti radne uvjete koji bi radnicima jamčili veću materijalnu sigurnost. Premda kriza nije mimoišla ni CEMEX Hrvatsku, tvrtka je otvoreno pregovarala i na kraju zaključila novi trogodišnji Kolektivni ugovor.

Ugovor su potpisali Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske i Klaudio Žegarac, predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa koji je tom prilikom izjavio: „Sindikat i Uprava dijalogom, razumijevanjem i međusobnim uvažavanjem, vodeći se ciljevima usmjerenim prvenstveno na budućnost radnika, ali i poslodavca, postigli su obostrano prihvatljiv dogovor za potpisivanje Kolektivnog ugovora.“

Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske, naglasio je: „U vrijeme kada je naše tržište prepolovljeno uspjeli smo dokazati i učvrstiti partnerski odnos djelatnika i Uprave stvarajući osnovu za stabilizaciju i uspješan daljnji razvoj tvrtke. To je izuzetno važno jer samo zajedničkim snagama i međusobnim razumijevanjem možemo i dalje postizati izvrsnost u poslovanju, unaprijediti međusobno povjerenje te izgraditi ravnotežu između razvoja djelatnika i razvojnih ciljeva tvrtke“.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i koordinator svih Sindikalnih središnjica Hrvatske te Jozo Marić, regionalni povjerenik HUS-a.

Ozren Matijašević, pri tom je izjavio: „Pozdravljam današnje potpisivanje trogodišnjeg kolektivnog ugovora jedne velike, privatne, građevinske tvrtke sa svojim Sindikatom. Ono ima još veću vrijednost upravo danas kada je socijalni dijalog u zemlji usporen, a prava radnika ugrožena. CEMEX nas je svojim primjerom sve ohrabrio i pokazao kako je moguće pronaći unutarnje rezerve jer je sigurnost radnika najvažnija za zdravo poslovanje.“

CEMEX Hrvatska neprestano ulaže u unaprjeđenje poslovanja i dobitnik je brojnih nagrada za odgovorno poslovanje. Osim brige i kvalitetnog odnosa s radnicima, CEMEX kontinuirano ulaže u razvoj odgovornih i dugoročnih dobrih odnosa sa svojim susjedima, lokalnom zajednicom, državnim tijelima, obrazovnim i znanstvenim ustanovama, dobavljačima i poslovnim partnerima.

Tvrtka je od 2007. godine nositelj Certifikata Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima.

CEMEX Hrvatska zapošljava približno 650 radnika, a u njihovu edukaciju samo je u prošloj godini ukupno uloženo gotovo milijun kuna.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved