20.04.2011
Učenici solinske osnovne škole don Lovre Katića u sklopu svog projektnog dana posjetili CEMEX

Kaštel Sućurac, 20. travnja 2011. – CEMEX Hrvatska otvorio je vrata učenicima osmih razreda solinske Eko-škole, OŠ don Lovre Katića, kako bi im približio proces korištenje vode u proizvodnom procesu cementa, a učenici su doznali više i o stanju podmorja Kaštelanskog zaljeva.

Učenike osmih razreda, njih osamdesetak, pozdravio je predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske Trpimir Renić, a predavanje na otvorenoj zelenoj površini održali su dr. sc. Ante Žuljević s Oceanografskog instituta u Splitu te Merica Pletikosić, voditeljica zaštite okoliša CEMEX-a. Učenici su iskoristili projektni dan na temu mora da saznaju više o stanju podmorja Kaštelanskog zaljeva, a obilaskom pogona tvrtke CEMEX uvjerili su se da se u proizvodnom procesu cementa voda koristi isključivo za rashladne uređaje pri čemu se ne stvaraju otpadne vode.

Po završetku obilaska pogona i predavanja o podmorju, učenici su imali prilike osvojiti simbolične nagrade u kratkom kvizu u kojem su morali pokazati naučeno znanje i brzinu. Na ugodnom i poučnom druženju s predstavnicima CEMEX-a zahvalila je ravnateljica škole, Anđelka Slavić. "Drago nam je da smo imali priliku pokazati našim učenicima na koji način posluje industrija koja je prisutna u našem susjedstvu već stotinu godina, a posebno doznati na koji način koristi vodu u svom procesu proizvodnje. Pitanje dostupnosti i kvaliteta vode postaje jedan od najvažnijih problema današnjice i zato mi kao Eko škola srebrenog statusa, imamo zadatak educirati naraštaje mladih ekologa o važnosti očuvanja vode za buduće generacije."

Gost-predavač, dr. sc. Ante Žuljević s Oceanografskog instituta zahvalio je CEMEX-u i solinskoj eko-školi na prilici da mladim naraštajima prenese više informacija o zaštiti voda, a posebno mora: "Izrazito je važno da mladi naraštaji steknu što više znanja o zaštiti bioraznolikosti jadranskog podmorja, a posebno našeg Kaštelanskog zaljeva. Raduje me što je njihov interes za ovu temu velik te se nadam da ću imati prilike u budućnosti surađivati s nekima od njih na očuvanju održivosti ovog područja."

Voditeljica zaštite okoliša u CEMEX-u, Merica Pletikosić zahvalila je nastavnicima i učenicima na interesu za rad tvrtke: "Veseli me što naša tvrtka ima priliku mlade ljude upoznati sa svojim radom, a posebno s predanošću radu na održivim temeljima. CEMEX nastoji u svakoj prilici poboljšati svoju učinkovitost uvođenjem dobrih praksi očuvanja okoliša, a drago nam je što možemo reći da ni u kom slučaju ne stvaramo otpadne vode pri proizvodnji. Nadam se da će se ovakvi edukativni posjeti nastaviti."

###

Međunarodne Eko-škole predstavljaju sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Škole koje ispune postavljene kriterije i brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se na dvije godine, nakon čega slijedi prijava za obnovu statusa pri kojoj škola mora dokumentirano dokazati napredak u provedbi programa.
O.Š. don Lovre Katića status Eko-škole do sada je obnovila već četiri puta i time osigurala srebreni status.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved